Második bejövetel


Tulipán Tamás: Második bejövetel, Magántulajdon
"Két-három hónapos munka volt, megrendelésre készült. Olyan méterszer méter. A Hétmagyart látjuk, akik az akkori világ leggazdagabb és leghatalmasabb urai voltak. A lószerszámok, viseletek, és egyebek saját értelmezésben jelennek meg.. véleményem szerint, viselet tekintetében Atilla király és hunjai teremtették meg a középkori Európa ízlésvilágát, a Hétmagyar ennek teljes pompájában érkezett, mint sajátjában. Persze, ezzel jópáran vitatkoznának. Megtehetik, a tények azonban makacs dolgok. A kép szerkesztéséről és szimbolikájáról nem kívánnék itt részletesen megnyilatkozni: aki látja, érti. Csak a főmotívumról két gondolat: a) Árpád vezér Atilla király jogán veszi birtokba a Kárpát-medencét, b) a Hétmagyar egyértelműen Jézus-hitű. Egyébiránt ennek valamely közintézmény falán kellene lógnia, de most egy családi ház nappalijában fityeg. Talán jobb is így!"

Első bejövetel

Második bejövetel

Atilla király unokája

Őskapu

A nyíradonyi emlékmű a Millennium sétányon
"Egy nyíradonyi jóember, Móricz Sándor keresett meg engem, hogy mondjak szakmai véleményt arról a tervről, amit megálmodott. Egy székelykapuhoz hasonlót szeretett volna, amin olyan faragványok láthatók, melyek a nyíradonyiak magyarságtudatát erősítik. Beszélgettünk, aminek az a nem kívánt eredménye lett, hogy felkért a műemlék tervezésére - amit én akkor nem szerettem volna elvállalni, egyéb terveim voltak akkortájt. Azonban könnyen meglágyul a szívem, ha olyan kezdeményezéssel találkozom, ami nehezen kivitelezhető, mégis valami monumentálisat látok benne. Az ilyen kétes kimenetelű nagy álmok mindig szerelembe ejtenek. Így hát beleestem az Őskapu hálójába és egy éven át keményen dolgoztunk, sokszor keserű kompromisszumokat kötve. De igazából Isten építette, mi csak segédkeztünk benne. Az Őskapu honlapján állítólag sok részletfotó és maga a szimbólumrendszer értelmezése is megtalálható lesz majd, így ezektől itt eltekintek. Az Őskapu leleplezésekor a város három keresztény történelmi felekezetének lelkipásztora volt szíves igent mondani a felszentelési felkérésre, így a gör.kat parókus, a róm.kat. plébános és a ref. lelkészasszony felszentelte a művet, mely így azóta szakrális építmény. Ezúton is köszönöm nekik ezt a nagy ajándékot! Így például evangelizációs, zarándoklati és áhítati célokra is alkalmassá vált, vagy akár kültéri liturgia megtartására. Az Őskapu legfontosabb ábrázolt alakja ugyanis maga Jézus Krisztus. Mesélték, hogy az Őskapu leleplezésekor állítólag voltak, akik sírtak a meghatódottságtól. Azóta is sokaktól érkezett vissza az egyszerű és tömör vélemény: nagyon szép.
Isten áldja meg a szakrális műemlék utóéletét és használja fel alkotásunkat is arra, hogy nemzetünk hazataláljon!"

Őskapu

Őskapu királynői oldala

Őskapu királyi odala

Hunor és Magyar mitikus története

Nimród ősatyánk mitikus története

Szent Imre királyfi

Szent Imre királyfi, Elkelt
"Egy kedves régi barátom mennyegzői ajándéka lett. Olyan harminc centis. Hogy miért ábrázolom Imre királyfit feleségével? Mégiscsak csodálatos, hogy volt egy királylány, ki annyira szerelmes volt Imre királyfiba, hogy képes volt vállalni a szűzességet, s úgy házasságban élni férjével. Ez a mai ember számára egyszerűen felfoghatatlan magaslat. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag megvalósították az 'abszolút szerelmet', melynek nincs szüksége a testi kifejeződésre. Lehet ennél nagyobb szerelmet kigondolni? Mi, jelen korunkban annyira messze vagyunk ennek elérésétől és egyáltalán felfogásától, hogy hajlamosak vagyunk legyinteni erre a csodára és ledegradálni valami őrült vallási mániává. Szomorú bizonyítvány ez magunkról."