Sárospatak.hu

sarospatak.hu
Tulipán Tamás debreceni festőművész több, mint 30 tablójából nyílt kiállítás a december 5-ei vasárnapon. A délelőtti istentiszteletet követően Virágh Sándor lelkipásztor emlékeztetett a 2004. december 5-ei – határon túli honfitársaink elszakítását legalizáló - népszavazás szégyenére, de az azóta mégis megszülető, véreinket visszafogadó törvényre, s hívott a kiállítás megnyitójára, amely a nemzeti együvé tartozás átélésének az egyik újabb, időszerű eseménye lehet.
Az impozáns galériát ezúttal a magyar múlt kiválóságainak, a Magyar Történet nagy pillanatainak az ábrázolásai népesítették be. A kiállítást Makoldi Sándor tokaji, Magyar Művészetért Díjas festőművész, debreceni tanár nyitotta meg a személyes vallomástól a szakmai horizontig, a jelen értékeléséig és a jövendő perspektívákig kitekintő, tartalmas beszédével. Az egybegyűlteket a Sárospataki Wass Albert Kör nevében Földházy István egy Wass Albert – verssel köszöntötte. A magyar ruhás Molnár Csilla a templomi falak között ritkán fölcsendülő, mégis természetesen hangzó, ősi népénekeket szólaltatott meg, aminek sorai – „Isten áldja meg a magyart!” – azóta is tovább visszhangzanak az értő fülekben és szívekben.
A megnyitó kb. 100 fős közönség megtekintve a festményeket, kirándulást tehetett a magyar história világába, fölfedezve benne sok egyéb mellett Nimród, Hunor és Magyar, Attila és Buda, Csaba királyfi, Álmos vezér, Árpád fejedelem, vagy a magyar szentek között István, László, Erzsébet alakjait, a krisztusi evangélium és mondavilágunk további szereplőit. Találkozhatott az alkotó és menyasszonya önarcképével is, melyek azonban szinte elvesznek a magyar századok legendás alakjainak és eseményeinek a grandiózus vagy szerény, de mindig a témához illő ábrázolásainak sokaságában. A képzőművészeti műfajok számos változatában jeleskedő, technikai tudásával, nemzeti és vallási szimbólumaink alkalmazásával kiemelkedő Tulipán Tamás munkái üdítő oázist jelentenek a legtöbbször „divatosként” ránk erőltetett, s emiatt az esztétikai élménytől elidegenített, de a valódi értékeire szomjazó közönségnek.
http://www.sarospatak.hu/sorozat/10dec_reftemplom_kiallitas/index.html

Nincsenek megjegyzések: